Monday, July 11, 2022

Från Rosenbad intet nytt

 Trots ett halvår med tokiga elpriser och med ett pågående krig som påverkar energipriserna än mer är det i knäpptyst från Rosenbad om de vansinniga elzonerna. Ja det är tyvärr även knäpptyst i en välbehövd självransakan av det "elstöd" som Riksdagen godkände. Ett "elstöd" som var totalt idiotiskt och alldeles felriktat då det inte ens lyckades ta hänsyn till i vilken elzon en förbrukare befann sig i... Deta fick till följd att stora elförbrukare i de norra delarna av landet skrattade gott när även de med landets lägsta kWh priser fick kompensation...

Idag kunde återigen ett stackars Skånelän konstatera hur galenskaperna inom den svenska politikerkåren vad gäller landets elförsörjning nu igen slog till med brutal kraft och från cirka 06 i morse låg kWh priset under stora delar av dagen på 4 kr/kWh med topp straxt över 5 kr/kWh. SE-1 hade som jämförelse 10 öre/kWh när SE-4 hade 400 öre/kWh... Jodå, så att, så här fint är det alltså!!!... De som kanske missat det allra största delproblemet i detta problem är att det råder SOMMAR just nu... Att inte sengångarna till politiker satt högsta fart med att utarbeta en utjämningsplan eller helt enkelt gjort det mest rätta och avskaffat elzonerna visar återigen på det ständigt återkommande problemet och på den väldigt röda tråden med de folkvalda förmågorna... De ligger alltid flera år efter allt, ja precis allt, som verkar hända i samhället. Allt kommer som en överraskning och som något 'de absolut inte kunnat se framför sig'...

Inläggets rubrik var egentligen satt till 'Dubbelfel' (teaser: Riksbanken) men så gavs tankarna upp om att ens skriva något alls för att en liten stund senare ändå producera en helt annan skrivelse i form av detta inlägg. Ja det är många tankar och funderingar som ständigt pockar på uppmärksamhet och som världen ser ut just nu saknas knappast material att fundera kring.

Det roliga är att en av favoritskribenterna (finns en hel del på både Expressen och DI nuförtiden) faktiskt också förde fram det som Kalkyl fört fram några gånger och undrat desto flera: vad gör de egentligen i Rosenbad, de tycks ha sovit de senaste åtta åren...

Vattenkraft utarbetade ett förslag om att bygga två nya kärnkraftsreaktorer kring 2014 och ville med dessa då ha möjlighet att få till en smidig avveckling av R1+R2 (Ringhals 1+2) genom att de nya då R5+R6 kunde vara driftsatte innan nedstängning av R1+R2. Tyvärr blev det nu inte så vilket berodde på politik och då främst sådan framförd av S+MP. Att MP skulle åka ut ur riksdagen verkar många ha hoppats på men tyvärr fick MP i senaste mätningen 4.9% och återigen verkar det som om MP skall hänga kvar i riksdagen. Det hade varit mycket bra att ha ett kompetent och miljöinriktat MP i riksdagen, Kalkyl värnar till 100% om miljön, men att ha rebeller som bara orsakar korkade och kostsamma beslut gagnar ingen och särskilt inte miljön som vi tyvärr bara har en enda att vårda... Nedstängning i förtid av fullt fungerande kärnkraftsverk vars säkerhet är i absoluta världsklass har varit dåligt för miljön på många sätt, tyvärr fortsätter dessa beslut att kraftigt påverka miljön negativt. För några år sedan togs beslutet (delvis av tvång) att höja effekten i alla svenska kärnkraft med cirka 10%, nu är det dags för en andra höjning och om dessa höjningar kan var och en antagligen både tycka något samt ifrågasätta lämpligheten i detta... Nordstream skall genomgå underhållsarbete och det återstår att se om Ryssland tänker återuppta gasleveranserna eller inte när arbete är klart. Antagligen gör de det och slår sedan av den kring oktober eller nåt när snålblåsten slår till på riktigt i ett Europa som numera, tack vare de europeiska politikerna och deras fantastiska förmågor, är mycket beroende av den ryska naturgasen och av den ryska oljan.

    

 

5 comments:

 1. Mycket bra att detta händer. Så mänskligheten äntligen kanske tänker till att el är inte bara något som finns, och börjar spara på den och därigenom räddar miljön på riktigt. Ungefär som plastpåse skatten funka helt otroligt bra, Tänk om hela världen infört den.
  sossemats

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är i alla fall en rejäl ögonöppnare om förmågorna nu kan öppna ögonen vilket ibland känns tveksamt... Synd bara att endast några delar av landet skall betala för de idiotiska beslut som tagits, all borde få betala för detta monumentala haveri av okunskap och trams.

   Delete
  2. "plastpåseskatten fungerar helt otroligt bra" Hur menar du då? Jag bor och arbetar i ett av världens fattigaste länder. Här slänger man allt (mest plast) rakt ner på marken eller i en flod. Desstom samlar man ihop stora högar med avfall (återigen mest plast) som man puttar ut i havet. Vi pratar tonvis med plast rakt ut i havet. Jag har svårt att se hur en platspåseskatt i Sverige (som redan är otroligt rent jämfört med andra länder) gör någon som helst skillnad för miljön. Det må vara en intäkt till staten, men den skatten har ingenting med miljön att göra.

   Delete
 2. Snart dags att genomföra ett internt geoarbitrage och flytta upp till NLI:s lågkostnadszon. Leva som en kung med lampan tänd på kvällen OCH laga mat samtidigt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det kanske börjar bli det. Man kan vänta några år till och snart få några 100 tkr i flyttbidrag när staten åter stoppar in sina djupgående kunskaper i leken och börjar betala för omallokering av arbetsstyrkan. Det brukar ju gå vägen när staten lägger sig i!

   Delete