Tuesday, October 18, 2022

Nu blev det så där igen

 Under den långa och tidvis mycket jobbiga FIRE resan händer det ganska ofta att besvikelser inträffar. De besvikelser man först och främst tänker på handlar väl om kraftiga kursnedgångar och liknande. Dessa är jobbiga men i en diversifierad portfölj så sväljs de och just detta är fördelen med diversifiering. Några andra besvikelser som FIRE strävare också får uppleva alldeles för ofta är politikers klavertramp och tramsande, inte heller här går det att göra så mycket åt och det gäller att bita ihop... En helt annan typ av besvikelse som ibland kan drabba är när en viss utdelningssumma förväntades att bli nådd men som alltså inte nås. Tyvärr brukar en sådan "miss" sammanfalla med att några fler utdelningar inom de närmsta dagar inte heller är att förvänta och väntan på att få bocka av ett mål skjuts på framtiden. I vardagligt tal och rent praktiskt är målet egentligen nått då endast en liten avrundning får det hela, summan eller beloppet, att slå över men det är ändå något som kan upplevas som ganska trist.

Så var hände idag och 99.99% av målet är nåt men den faktiskta summan slog alltså inte över och kampen får gå vidare och "firandet" skjutas framåt... Det är en liten ynklig summa som fattas precis som vid ett föregående större mål som också fördröjdes med 1-2 veckor p.g.a några tior för få. 

När skörden av utdelnigar för denna gång bokförts gjordes en handskriven, jodå Excel är fint men även papper och penna används en hel del, översikt. Den berättar lite om hur vad som skulle vilja åstadkommas samt vad som faktiskt bör kunna vara möjligt att åstadkomma under tiden fram till halvårsskiftet 2023. Det är en härlig trygghet att göra lite avstämningar då och då och kontrollera att man befinner sig ungefär på den stig där man vill befinna sig.

Saldona fortsätter att ticka uppåt och som så ofta förr när det sker drabbades skrivande av kraftiga impulser att omsätta pengarna i fler aktier, stålviljan tog dock segern och inga köp gjordes och idag när impulserna motats bort känns det riktigt bra med behållna saldon. Börsen har ju även stigit kraftigt vilket förstås är lite välkommen omväxling. 

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Nytt försök, blev något knas emd datorn:
    Vi är fortfarande inne i en volatil period vilket märks, inte minst på olika portföljer och hur de korrelerar. Storbolagsindex gick t.ex. igår upp över 2%, vår portfölj gick upp med *ojojoj* hela 15000 kr, inte mycket för en portfölj i 4-miljonersklassen. Idag t.ex. ligger storbolagsindex på +1%, vår egen portfölj är på minus. Det är alltid något som kommer ivägen, idag är det Tele2 som spökar, samt att Avanza räknar på ett väldigt märkligt sätt, vi kan t.ex. ibland vara -10000 kr på förmiddagen trots att inga marknader ens har öppnat. Dessa siffror släpar sedan med hela dagen, jag har inte fått något vettigt svar från Avanza kring hur de räknar här. Ledsamt är det i alla fall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyvärr har nog allt det fina grafiska kostat en del i prestanda. Ser en del märkligheter jag med ibland, man får bita ihop även i detta fall tyvärr. De har däremot fått en del bra grejor på plats också, tex kursgraf i helskärm vilket bla jag önskat!

      Tror volativiteten kommer fortsätta minst till sommaren.

      Delete
  3. Kan det ha med valutakurser att göra??
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du menar att målet inte nåddes? Nja, nej, enklare än så och det var bara förhoppningen som inte fullt ut infriades. Fanns inget som sa att det skulle ha nåtts något, bara vetskapen om att chansen fanns.

      Delete