Sunday, August 20, 2023

The switch samt återgång

 Imorgon väntar återgång till jobb#1. Det är som vanligt blandade känslor... Kul, skönt, jobbigt, hemskt... Tankar om att detta året var näst sista semestern tar alltmer form och kanske blir det så. Det pågår massor med funderingar och sonderingar kring denna fråga, tyvärr alldeles för få ändå då det borde vara prio#1 att syssla med då statusen är som den nu är och där alla möjligheter är på plats för att inträda i FIRE redan igår.

Söndagen känns med ens som en söndag brukar göra... Tillståndet fick helt enkelt avhjälpas med lite hederligt och givande excelarbete i jobb#2! Utdelningsseglarens "The Switch" statistik fick uppdateras, inga värst stora förändringar kan noteras vilket beror på det allmänna börsläget förstås. Bostaden svarar för cirka 2% mindre av totalförmögenheten samtidigt som Pengamaskinen samt IPS sparandet ökat sina respektive andelar med drygt 2% sedan förra avstämningen som gjordes för 14 månader sedan. Med andra ord går saken alltså fortsatt åt rätt håll. Det bör betonas att summorna har ökat betydligt och betänkligt sedan förra avstämningen men här redovisas endast procent.

  

Förra "The switch" inlägget, läs här, konstaterade att för den totala förmögenheten som inkluderar både ATP samt TP, alltså allmän tilläggspension samt tjänstepension, har The Switch ännu inte uppnåtts och lite har egentligen hänt sedan föra avstämningen, om däremot endast den egna förmögenheten avses har faktiskt mer hänt och siffror under The Switch exkl talar för sig självt och bostadens andel har sjunkit med 3 procentenheter samtidigt som portföljen har ökat sin andel med 2 procentenheter.

"The Switch exkl" uppnåddes nån gång i december 2021 då portföljen utgjorde cirka 53%. Antagligen är det också den mest relevanta att mäta mot.

Summering (siffror inom parentes avser avstämningen 2022-06)

 • The Switch:
  • bostad   22% (24)
  • portfölj 43% (43)

 • The Switch exkl (ATP+TP)
  • bostad  31%  (34)
  • portfölj 62% (60)

2 comments:

 1. Snyggt! Bostaden börjar komma ner på rätt nivå vilket är bra då den är svårast att använda som Bankomat.

  Jag använder inte the Switch eftersom jag absolut inte bor i min FIRE-bostad utan som du vet ska "downsiza" ekonomiskt vid FIRE.

  Tal om nästsista semestern även från dig hör jag. Vi är några som skriver så nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack US, ja det går helt klart åt rätt håll. Avanza ligger i framkant vad gäller bostad som bankomat och ger möjligheten till just detta! Ja din downsizing blir inte alls tokig, känns väldigt attraktiv tycker jag.

   Jag har också noterat att några stycken nu varit inne på detta ämne med näst sista semestern eller så. För en del börjar resan nå fram till denna önskvärda situation.

   Delete