Sunday, October 29, 2023

Riskbanken - magstarkt...

 Här kommer så ett inlägg som skrevs den 27/10. Blir så ibland med skrivandet, ibland väldigt produktiv och då publiceras inläggen efter hand. Idag var det dags för denna publicering, som av en slump gjorde en läsare Kalkyl uppmärksam på en artikel om superundret i Expressen idag som missats, se i slutet av detta inlägg för länk.

 Riskbanken eller det svenska superundret till Riksbank i Sverige har inte presterat värst bra på ganska många år... Hur prestationen är och har varit blir tillslut för de flesta företag synligt och så även för Riskbanken. De spekulativa affärerna med massiva värdepappersinköp i form av framförallt obligationer har varit en sådär bra affär... Riskbanken har även spekulerat i valutor. Det är inga småpengar vi snackar om här och valutareserven allena ligger kring 500 mdr med lite avrunding (492.5 mdr exakt i skrivande stund). Av dessa reserver ligger ungefär endast 1/6 i guld. Resten utgörs till största delen av amerikanska dollar (USD) och euro (EUR). I valutareserven ingår även brittiska pund (GBP), kanadensiska dollar (CAD), australiensiska dollar (AUD), norska kronor (NOK) och danska kronor (DKK).

Riskbankens obligationsköp under många år svarade för rejäla summor och när räntorna nu skjutit iväg likt en månraket har värdet på dessa obligationer sjunkit drastiskt. Riskbanken har med andra ord på ett sätt handlat precis som många av oss andra, trott att de låga räntorna skulle bestå lite längre. Skillnaden mellan riskbanken och oss vanliga dödliga är att riskbanken kan be om kapitaltillskott för de dåliga affärerna medans vi andra inte kan be någon alls om hjälp. Den hjälp vi istället åtnjuter heter med rätt benämning björnhjälp eller ännu bättre stjälp när:

  • energipriserna rusat
  • matpriserna rusat
  • tjänstepriserna rusat
  • VA avgifterna höjts rejält och hotet är än mer höjningar framöver
  • elskatten höjs inom kort med +10%
  • inflationen har rusat
  • lönerörelsen via våra urvattnade och tafatta fackförbund landade lågt precis som vanligt och i linje med förväntan 
  • taxeringsvärdena på villor ökar med i snitt +30% för år 2023
  • försäkringspremier ökar kraftigt
  • ISK/KF skatten skjuter till oanade höjder
  • gränsen för när statlig skatt indexeras inte upp trots att reglerna säger att den borde göra det, med andra ord: HÖJS INTE och än fler kommer nu att få känna på den sanna gläjden om att se en ökad 100 lapp i löneökning resultera i cirka 40 kr i fickan
Allt ovan samtidigt när superundret gjort en historisk och kraftig styrräntehöjning som resulterat i en höjning ifrån 0% till 4.0% på ynka 18 månader...

Ja det har varit tuffa tider och det är tuffa tider, superundret självt hanterar problemen genom att nu gå till farbror staten och begära ett kapitaltillskott på runt 80 mdr!... Det är magstarkt tycker Kalkyl som skattebetalare.

Att även andra Riksbanker i världen äskat pengar i sina respektive länder är oviktigt och istället bör fokus sättas till vad i hela friden superundret sysslat och sysslar med...

Det är verkligen dags att kräva ett erkännande om vad som superundret ställt till med samt dra in självständigheten och därmed låta en mångårig tradition i form av en självständig Riksbank gå i graven eftersom superundret ju absolut inte klarat av sitt grundläggande uppdrag: stabilisera ekonomin i landet. Ingves Lekstuga har kört förtroendet för superundret i diket liksom sänk den svenska ekonomin som helhet och de enorma konsekvenserna är häpnadsväckande och djupt problematiska.

Inlägget skrev alltså den 27/10 men publiceras först ikväll då andra inlägg kom emellan, blir så ibland att flera inlägg skrivs på samma kväll. En kommentar gavs på förra inlägget av Anonymous October 29, 2023 at 7:42 PM med signatur TD i inlägget här som länkade till en Expressenartikel vars röda tråd i stort sett överensstämmer med Kalkyls summering i detta inlägg. Herrarna i den länkade artikeln har förekommit tidigare här på Kalkyls Ekonomiblogg vilket inte är en slump, de har kommit fram till ungefär samma slutsatser som Kalkyl m.fl. gjort:

Kängan mot Riksbanken: "Ett samhällsexperiement"

Efter inläggets författande har nu ännu en potentiell smäll dykt upp och det handlar om EU "samarbetet" där svenskar verkar stå inför ännu en rejäl smäll vad gäller elen, ungefär +20% högre priser pratas det om... 
Artikeln är låst tyvärr så endast följande kan visas, vet inte mycket om saken heller ännu:


SE2 verkar vara värst ute och det talas om en förmögenhetsförflyttning ifrån Sverige ut till Europa... 

När fan ska denna mardröm ta slut?

No comments:

Post a Comment