Saturday, October 28, 2023

Riskbanken - Thedéen gav råd

 Riskbanken alias superundret har utsatt det svenska folket och Sverige för ett ränteexperiment som saknar motstycke i historien. Två sprattlande chefstyper, den förra vid namn Stefan Ingves och den nuvarande vid namn Erik Thedéen har jobbat 180 grader emot varandra. Ingves jagade HÖGRE inflationen med allt som fanns till buds medan nuvarande jagar LÄGRE inflation. Under stora delar av Ingves tid som chef låg inflationen under de magiska och av Riksbanker världen över egenpåhittade tramsmålet om 2.0% inflation och i sin nitiska iver och tro kring att 2.0% inflation var många gånger bättre än en inflation på 1.9% toksänktes reporäntan (numera omdöpt till ett mer lättförståeligt (?) namn som är styrränta eftersom makten i Sverige räknar oss alla vanliga som idioter). Många var de som varnade för detta experiment och manade Riskbanken och Ingves till någon slags besinning men utan resultat och reporäntan nådde till sist -50 punkter (-0.5%) och låg sedan där ett bra tag vilket orsakade den mest häpnadsväckande och skadliga bostadsinflationen någonsin upplevd i Sverige och tyvärr lär den till mycket stora delar kvarstå oavsett vad som kommer att ske framöver... En hel generation och även delar av de andra generationerna lärde sig att lån inte kostar något, räntor kring procenten är högt och normalt. Så blev det förstås inte... Superundret under Ingves ledning köpte mycket obligationer och lade stora delar av valutareserven i andra valutor än den svenska. Superundret nuvarande chef jobbar 180 grader emot Ingves och på kort tid har styrräntan skjutit iväg likt en månraket under ivrigt handklappande av superundrets direktion, alla med lån har häpnat och bävat inför den förfärliga och positiva derivatan på styrräntan. Styrräntan ligger nu på 4.0% vilket nog alla är smärtsamt medvetna om som har lån vilket en stor del av den arbetande och skattebetalande befolkningen som ännu i skitlandet Sverige försöker att göra rätt för sig. Under C19 slussade den S-ledda regeringen ut stödmiljard efter stödmiljard och att ökad penningmängd ALLTID lett och leder till inflation hade de liksom bara missat, ja precis som att de tyvärr råkat missa de flesta grundläggande fakta inom energiområdet. Det är mycket tänka, känsla samt visioner utan ankare och annat hokus pokus som pågår inom makten i dagens Sverige. För kända fakta ryggar de flesta politiker och stänger både öron och ögon hårt och inväntar att det vanliga gamla lugnet återigen infinner sig så at deras flummerier kan få lov att fortsätta där de pausades... 

Thedéen har tydligen gett råd om att binda räntan:

Att binda räntan då Thedéen gav rådet eller nu framöver är antagligen ett riktigt korkat tilltag och i linje med Riskbankens agerande gavs det väl sent, rådet alltså.

Kalkyl säger istället:

Håll ut, bit ihop och snart ska vi få se en annan sida av den korkade, stöddiga och naiva Riskbanken, ja den som 2022 gjorde en förlust p.g.a. sina egna stigande räntor och som nu behöver äska 80 mdr ifrån regeringen och därmed av oss skattebetalare som redan fått se våra respektive ekonomier skjutas i sank av en Riskbank som under för många år agerat omdömeslöst. Tyvärr är vi bara i upptakten och saker kommer snart att bli betydligt värre, antagligen väldigt snart... Det återstår att se om Riskbanken och chefen dess är lika stöddig den 23/11, Kalkyl ser framemot denna dag och det alldeles oavsett om superundret vågar sig på ännu en höjning till om 25 punkter eller inte. Kom igen superundret, kom igen, vi väntar alla med spänning på nästa superbesked, ja i full förtvivlan och lidande i många fall men vi väntar!

ECB vågade inte ännu en höjning denna gång men dess chef (...) betonade att minsann pausen inte innebär att det inte kan komma fler höjningar. Nej självklart var hon tvungen att betona detta, det kanske är så att vi om ett år sitter med 6.0% istället i bankränta och då alltså med ungefär 5.25% i styrränta ifrån superundret men chansen för att detta inträffar är nog väldigt liten med tanke på hur ekonomin mår just nu. Det är illa och snart är det mycket mera illa även utan fler höjningar. Tänker du ta Thedéens råd om att binda räntan nu?! Berätta gärna.

Vi vanliga dödliga knegare (medelklassen har vi blivit upphöjda till att kallas av överheten och makten) kan inte äska pengar ifrån Riksdagen, vi får lösa våra bekymmer på helt egen hand. Under tiden som vi sliter och jobbar sabbas allt omkring oss, av makten själva och av all kriminalitet. 330 miljoner per år lämnar ungefär Sverige för Mellanöstern, bidragsfuskande och annat stjäl pengar ifrån våra sociala trygghetssystem (som numera mest borde kallas naivitetssystem) som sköts av den jubelidioten efter den andra och där naiviteten slår precis allt. 330 miljoner är för oss knegare mycket pengar och hade enligt vårt sätt att handla in saker räckt till många goda portioner stekt fläsk med raggmunkar eller till nya böcker åt våra barn. Kalkyls barn gnäller och klagar på skolmatens urusla kvalité och smak precis varenda dag, de är utsvultna när de når det Kalkylska hemmet då maten oftast inte lockat till förtäring och detta beror inte på att de är värst kräsna, maten är kass och anländer "äckelfärdig" till skolan istället för att lagas på plats... Att något kött ifrån gris snart inte kan serveras längre i skolorna, ja i alla fall inte utan en massa alternativ är skandal enligt Kalkyl. Asatrons Särimner verkar ha glömts bort helt i landet... Passar inte maten så ät inte eller ta med själv. Trött på alla alternativ, avvikelser och konstigheter men det är en helt annan debatt och:

Dagens Sverige, ett superduperunder i naivitet, modernitet, effektivitet och kylighet!

Ja superundret och chefen Thedéen, vad blir det den 23/11?... +0 eller +25 punker? Vad vågar ni meddela inför ett redan mycket hårt ansatt folk som är er primära arbetsgivare, hur mycket mer ska ni slå sönder innan ni börjar backa. Aino Bunge, vice Riskbankchef,  intervjuades av DI och Munkhammar och intervjun finns att lyssna på i Makrorådet podden samt läsas i DI i onsdags eller torsdags tidning. Att skriva chef eller vice chef när superundret avhandlas känns lite diffust minst sagt då titlarna också gått i kraftig inflation:


Skrattretande titelanvändning och titelinflation (!) med:
  • en Riksbankschef
  • en förste vice Riksbankschef (nej orkar inte skriva Riksbank mer och vill inte heller även om i vissa sammanhang det korrekta ordet för superundret använts och används) 
  • och hela tre stycken vice superundretchefer... 
Over and out, Kalkyl återgår nu till Mästerexcelarken och jobbar vidare mot FIRE!

2 comments:

  1. Hej, läste denna "nyhet" på Expressen nyss.

    https://www.expressen.se/ekonomi/kangan-mot-riksbanken-ett-samhallsexperiment-/

    TD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå TD! Tackar för den länken, publicerar nu ett inlägg 'Riskbanken - magstarkt' som skrevs den 27/10. Herrarna i artikeln du länkar till vilken jag inte sett tillhör de högre skolade ekonomerna och har nämnts några gånger här tidigare. Delar helt deras syn på superundrets framfart, ansvar bör definitivt utkrävas och allra helst ta bort deras självständighet för de klarar inte av ansvaret...

      Delete