Sunday, November 28, 2021

Boktips 5 - Olof Palmes sista steg

 När boktips 7 skrev upptäcktes att boktips 5 saknades... Har infört lite mer ordning på detta så ska förhoppningsvis inte inträffa igen.

I vilket fall:


Boktips 5 - Olof Palmes sista steg


Kalkyl gissar att en väldigt stor andel av er läsare har minnen från när mordet på statsminister Olof Palme inträffade. Själv minns Kalkyl den dagen för cirka 35 år sedan som igår:

det var en lite småkall dag, gråmulen och lite ovanligt en februari morgon 1986 i skåne så var fanns det ingen snö. Den unge Kalkyl hade varit ute och steg in genom ytterdörren denna lördagsförmiddag och möttes av radion på hög volym som så ofta när mamman städade. Nyhetsrapportering var dock allt annat än normal och den tråkiga, hemska och fruktansvärda nyheten om att Sveriges statsminister Olof Palme hade blivit skjuten kablades ut. Kalkyl blev uppfödd i en socialdemokratisk familj och chocken var enorm. Det var en hemsk nyhet för en ung Kalkyl, obehagligt och nästan overkligt. Så var tiderna då i Sverige, 1986, och med facit i hand vet vi alla tyvärr hur det sen har accelererat nedåt i en våldsspiral utan like. Många säger och Kalkyl är benägen att instämma i att där med Palmemordet och år 1986 hände väldigt mycket som skulle få långtgående och väldigt allvarliga och mestadels negativa konsekvenser för Sverige som nation och land. Troligt var Palmemordet startskottet till de faktiska händelserna som däremot troligtvis formats under flera år tidigare.

Nåja, vi lämnar Kalkyls liv åt sidan och återgår till boktips 5. 

Lars Borgnäs har skrivit en utomordentligt läsvärd, intressant, omskakande och mycket spännande bok! Kalkyl rekommenderar alla att läsa den då den har flera intressanta vinklingar och teorier om en avrättning av en svensk statsminister som varit enormt inflytelserik i Sveriges historia, både på negativa och positiva sätt. Olof Palme var ytterst kontroversiell och från högersidan sett var han ett stort bekymmer och dessutom enligt många ett hot mot rikets säkerhet.

Borgnäs bok var bitvis så spännande att den inte gick at lägga ifrån sig, den slog i vissa delar, med hästlängder dessutom, ut vilken spänningsroman som helst. 

Om Borgnäs har ringat in sanningen mer än någon annan tänker Kalkyl inte ta ställning till här.

Ännu ett tips ska ges och det är till Netflix serien 'Den osannolika mördaren' som i princip är en filmatisering av vad senaste (och sista?) Palmemordets chefsutredare Krister Peterson fastslog efter ett hårt arbete med att lösa mordet på statsministern. 

Det är nästan alldeles osannolikt, vilket är ett genomgående tema under hela Palmeutredningen inklusive mordet självt, att senaste chefsutredaren nästan bär samma namn som den ende presumtiva mördaren som ställdes inför rätta för mordet, nämligen Christer Pettersson...

Kalkyl har i många år varit väldigt intresserad i Palmemordet då den tillsammans med Bordellhärvan i Sverige för första gången på riktigt visade på hur pass dåligt körandes den så kallade och påstådda demokratin i Sverige sköts och av vem. Både Borgnäs bok och Netflix serien har varit intressanta skildringar och är de två senaste uppdateringarna inom Palmemordet. En bok återstår just nu och det är en med namnet 'Labyrinten' vilket är en i lunta i bibel tjocklek... Kalkyl har i stort sett läst och sett allt som som finns att tillgå i form av böcker och filmer/serier/dokumentärer kring mordet på Palme. 

Alla boktips har också samlats in under fliken FIRE, läs här.

Betyg: 5+/5

Boktips 4 hittas här.

  

4 comments:

 1. Låter som en intressant bok. Den osannolika mördaren tyckte jag var riktig bra även om man stundtals blev rosenrasande över polisens inkompetens. Teorins validitet låter jag vara osagd.

  Själv blev jag varse om mordet då Godmorgon Sverige var inställt. Ingen Hacke Hackspett för en ung och redan då moderslös Zero Strategy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, den är riktigt bra! Det är väldigt mycket i polisutredningen och dess hanterande utifrån som verkligen minst sagt förvånar. Det känns som ett genomgående tema... Borgnäs bok är väldigt annorlunda mot osannolika mördaren teorin.

   Hm, Hacke Hackspett missade jag nog helt faktiskt.

   Delete
  2. Palmemordet är otroligt intressant. Har för mig att jag hörde på radion och väckte mamma och pappa.

   En kontroversiell person Palme och av vissa sedd som en landsförrädare. Hört från kollegor att hatet från många poliser ska ha varit rejält på den tiden. Aldrig hört om hur det låg till inom försvarsmakten. Oavsett, en statsminister och en kontroversiell sådan, skjuts en sådan av en ensamagerande gärningsman? Ska ta en titt på böckerna.

   Gällande polisens inkompetens så var det ju mer än konstigt att Holmer tog över utredningen. Han var ju inte rätt man på den platsen. Men men.

   Tack för tipsen.

   Delete
  3. Ja Palmemordet är verkligen intressant. Att Holmer sattes som spaningsledare var troligtvis inte en slump. Att den mest rutinerade mordutredaren inte omedelbart kallades in var nog inte heller en slump...

   Palmehatet var mycket utbrett både i befolkningen, inom polisen samt inom försvaret. Hat är alltid fel men helt klart oroade sig många kretsar för Palmes framfart. Att han mördades några veckor innan han skulle flyga till Moskva kan vara en slump men troligtvis inte.

   Läs och alla som gör det, skriv gärna kommentarer här efteråt.

   Delete